На втория ден на Коледа, 26 декември, е християнският празник Събор

...
На втория ден на Коледа, 26 декември, е християнският празник Събор
Коментари Харесай

Ето кой има повод да почерпи днес! Не са само именници

На втория ден на Коледа, 26 декември, е християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На този ден православната черква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария. На този ден се означават и Свети Йосиф Обручник, Свети цар Давид, Свети Яков, брат Божий, пръв християнски свещеник на град Йерусалим.

Православната черква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден (26 декември) събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка. Това заседание на вярващите е наречено " Събор на пресвета Богородица ". Нарича се събор, тъй като това значи съборно общо свещенодействие.

На същия ден се празнува и паметта на Свети праведни Йосиф, обручник на Света Дева, за живота на който са непокътнати малко сведения. Чества се също и паметта на Свети цар Давид като прочут основоположник на Исус Христос и на Свети Яков, брат Господен, пръв християнски свещеник на град Йерусалим.

Според националните традиции през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, поставят богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. На този ден никой не би трябвало да работи.

Именници са Йосиф, Йоско, Жозеф, Дарко, Дарина, Давид, Дако и Дачо. 

Днес също по този начин е и Ден на бащата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР